Verwonder de
wereld, begin
bij jezelf

Golf_verzameldocument_Golf6_Over

Over Sem van de Pol

Spelevaart_streepje

We leven in een tijd waarin het thema duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Er is een noodzaak om duurzamer te gaan leven. Aan de andere kant lijkt duurzaamheid een luxeproduct te zijn. Is dat terecht?

Door mijn levenservaring weet ik wat ervoor nodig is verder te gaan op het pad waarop je op liep. Ondanks de tegenslagen die je tegenkomt.

foto MFenijn
Rond kader portret

Het leven gaat over vallen en opstaan en dan weer verdergaan

Het was op een dag in oktober 1987, het was een kort moment, met een enorme impact op mijn leven. Op weg naar huis viel ik als achtjarige jongen van mijn fiets. Opstaan en weer verder, zo leek het. Maar deze val had er bijna voor gezorgd dat mijn leven op die dag zou eindigen… 

Ik krabbelde op en moest letterlijk opnieuw leren lopen. Na ongeveer zes maanden was ik dusdanig hersteld dat ik me weer kon melden bij de poorten van de basisschool waar ik op die dag in oktober uitgelopen was. 

Er is iets wat ik graag anders had gedaan als ik die levensweg na die dag in oktober opnieuw zou kunnen lopen. Terugkijkend als volwassen man had ik die jongen van 8 jaar iets anders gegund. Want ik zie nu hoe destructief mijn vechtersmentaliteit uitpakte in het altijd maar doorgaan, geen adempauze nemen en de wereld willen bewijzen dat ik alles wel kan.

Naast het vinden van je eigen kracht, vraag op tijd hulp

En dat is precies de situatie waar heel veel mensen in onze maatschappij keihard tegenaan lopen. Een wereld van altijd maar doorgaan, geen adempauze nemen en aan alles en iedereen willen bewijzen dat je het zelf kunt.

We plegen roofbouw op onszelf en de wereld. En daardoor lijkt onze systeemwereld steeds meer op een gebouw waar het cement tussen de stenen lijkt uit te sijpelen. Je kunt stutten wat je wil, vroeg of laat komt er een moment waarop het als een kaartenhuis ineenstort.

We denken soms dat het leven de 100-metersprint is, terwijl het leven meer kenmerken heeft van een dubbele marathon. Het lijkt logisch te streven naar een quick fix, terwijl een duurzaam antwoord veel beter bestand is om zijn waarde op lange termijn te behouden.

Om op te laden heb je schuilplaatsen nodig

Als we onszelf toestaan om meer te lummelen en dobberen (spelevaren) maken we onszelf sterker. We creëren die sterke gemeenschappen om de uitdagingen waar we in onze tijd voor staan het hoofd te bieden.

Daarvoor heb ik Spelevaart opgericht. Mijn onderneming richt zich op 4 kwaliteiten:

ontregeling

vertraging

verbinding

verwondering

Doe je mee? Samen kunnen we meer doen… Samen in de Spelevaart!