Verwonder de
wereld, begin
bij jezelf

Verhalenbank_200px

Verhalenbank

Spelevaart_streepje

Verhalen over duurzaamheid

Gewoonte

Wanneer heb jij voor het laatst je gewoontes veranderd?
 

We hebben ze allemaal, sommige zijn uitermate functioneel, dan spreken we over een goede gewoonte. Ze geven een goed gevoel van vertrouwdheid. Deze dingen kosten je niet veel energie en brengen je in een sfeer waarin je je relaxt voelt.

Veel dingen doe je op basis van routine, als je te veel en te lang op routine vaart, kan het zijn dat je sleur ervaart. Dat is dan ook weer een bron van stress, het oude vertrouwde geeft je geen fijn gevoel meer. Ze maken je alert en zorgen er vaak voor dat je een beetje piekeren. Je ervaart geen flow meer.

Er zijn ook gewoontes die hoog nodig moeten worden bijgesteld. Maar hoe doe je dat? We zitten vast en oude patronen, we doen dingen heel vaak omdat we het zo gewend te doen. Mensen die ooit voor de bijl gegaan bij het opsteken van de eerste sigaret, weten het hoe moeilijk je daar vanaf komt.

Er speelt een genetische component mee, de een is vatbaarder om verslaafd te worden aan gewoontes die destructief uitpakken. Herken je dit? Laat het je dan vooral geen alibi voor je zijn om er niks aan te doen.

Want ook jij kunt je gewoontes wel degelijk veranderen!

Alles begint met bewustwording, als er niemand is die je er ooit op gewezen heeft dat ook anders kan, dan wordt het al een stuk lastiger… Als je je er van bewust bent is de eerste en belangrijkste stap gezet. Daarna gaat het om aanboren van wilskracht…

Als je het zou willen, dan zou het je kunnen…

Verder gaat dit rijtje over durven, doen en niet bang zijn. Misschien zit daar wel de crux van al onze gewoontes. Zijn onze gewoontes zijn een soort van rite die dienen voor het bezweren van de angst?

Zaterdag was ik op pad met mijn Prikactiegroep Osdorp Midden. Mensen die niet ten prooi wil vallen aan destructieve gedragspatronen, ze trainen zichzelf nieuwe, constructieve gewoontes. Het is altijd fijn om met deze groep op te trekken. We maken ons nuttig en leren elkaar ter afronding beter kennen.

Geheel tegen de gewoonte in hebben we onze eigen buurt opgeruimd. We deden iets wat voor heel veel mensen nog helemaal niet zo normaal is. Verantwoordelijkheid nemen voor de wereld en andermans rotzooi. We droegen met elkaar zorg voor schone en leefbare buurt.

Wil je weten hoe ik de gewoontes verander in mijn buurt? Blijf me volgen…

text

text

ontregeling

vertraging

verbinding

verwondering